Oavgjort i fotbollsmatcher

En ganska tråkig aspekt av fotboll är det eviga kryssandet. Det är speciell antiklimaktisk känsla när laget jag hejar på ligger under men lyckas kvittera. En känsla av liknöjdhet och förväntan på mer.

Jag kollade min databas över fotbollsmatcher, totalt 8621 matcher från 2019–2021 från 15 ligor. Det jag fick fram var följande:

ResultatFördelning
Hemmavinst44 %
Bortavinst30 %
Oavgjort26 %
Fördelning av resultat för fotbollsmatcher

Vad som blir tydligt är att hemmavinster är vanligast och händer vid 44 % av alla matcher och at bortavinster är något vanligare än kryss. Detta bevisar också fenomenet hemmalagsfördel, vilket har flertalet orsaker som är utanför skopet för denna artikel.

Fortsätter lag som spelat oavgjort att spela oavgjort?

Vad som är intressant att undersöka är om det uppstår trender i kryssandet. Det vill säga fortsätter lag som kryssat mycket att kryssa? För att söka svaret på den frågan började jag att titta på lag som hade spelat oavgjort tre gånger i rad innan aktuell match. Jag delade upp dessa på hemma- och bortalag och följande fick jag fram:

ResultatFördelning
Vinst för hemmalaget46 %
Förlust för hemmalaget26 %
Oavgjort28 %
Hemmalaget har kryssat tre gånger i rad

ResultatFördelning
Vinst för bortalaget29 %
Förlust för bortalaget43 %
Oavgjort28 %
Bortalaget har kryssat tre gånger i rad

Det går alltså inte att identifiera några trender i oavgjorda matcher. Lag som spelat många oavgjorda matcher är inte mer benägna att spela oavgjort än andra lag.

Lämna en kommentar