Är det lönsamt att tippa på favoriter?

I boken Soccermatics -Mathematical Adventures In The Beautiful Game från 2016 av David Sumpter gör vederbörande en ansats att förklara fotboll med hjälp av matematik och statistik. I slutet av boken i kapitlet Putting my money where my mouth is försöker Sumpter använda sina djupa kunskaper i statistik för att tjäna pengar på att tippa Premier League. Han börjar med ett batteri av strategier som sedan utsätts för ett slags darwinistiskt tryck varvid olönsamma strategier elimineras. Alla strategier utom två visar sig olönsamma i Sumpters experiment.

Lustigt nog är dessa två de allra enklaste. Den första som kallas Strong Favourites. Den går ut på idén att tippa på matchodds mellan 1.33 och 1.43, dessa odds representerar sannolikheter mellan 70 och 75%. Tanken är då att spelare undviker dessa matcher för att det är för tråkigt att spela på att till exempel Manchester City slår Wolves till oddset 1.35, satsar man en hundring får man 35 kr tillbaka, yeeeey.
Nä då är det roligare att satsa på wolves till 20 gånger pengarna då man istället skulle göra 2000 kr av hundringen. Enligt teorin skulle då spelbolagen få för lite satsade pengar på favoriter vilket gör att de måste sätta högre odds än vad de faktiska sannolikheterna säger, till exempel skulle de ge 70% sannolikhet till en match med 75 % sannolikhet.

Den andra lönsamma av Sumpters strategier kallar han för the boring draw och går ut på att ingen gillar att spela på kryss och därför skulle kryssen vara överprissatta och speciellt kryssen i matcher där det bara är 10% skillnad i odds mellan hemmavinst och bortavinst: Som exempel Arsenal-Liverpool där oddset för Arsenalvinst ger 2.9 och oddset för Arsenalvinst ger 3.1, här skulle det då enligt teorin vara lönsamt att spela på krysset.

Nu till saken jag testade dessa strategier på matcher jag fått från datasettet European Soccer Database som innehåller matchdata från över 25000 matcher. Tyvärr så gav båda strategierna klart negativa resultat.

Strong favorites

Satsa 1 kr på hemmavinst, kryss eller bortavinst till oddsen 1.33 till 1.43.

Antal matcherVinst
1460-49 kr
Att tippa på starka favoriter

Boring draws

Satsa 1 kr på kryss i matcher där oddset för hemmavinst och bortavinst skiljer sig mindre än 10%.

Antal matcherVinst
16532-1234 kr
Att tippa på kyss i jämna matcher

Slutsats

Strong favorites är något lönsammare än boring draws men strategierna, att satsa på favoriter eller kryss i jämna matcher är i sig själva olönsamma utan måste förfinas på något sätt.

Lämna en kommentar