Om ett lag har vunnit tre matcher i rad hur troligt är det att det vinner den fjärde?

Målet i varje sport är att vinna. Det finns alltid en vinnare och en förlorare, det är bara att hacka i sig. Att lära sig förlora är en viktig konst inom sportens värld. Det är speciellt intressant det här med vinster och förluster: Är det så att ett vinnande lag kommer att fortsätta vinna och ett förlorande lag kommer att fortsätta förlora, lag har så kallade vinstsviter och förlustsviter? Det jag ville undersöka var om lag som haft vinstsviter kommer att fortsätta vinna eller om detta är helt slumpmässigt.

Urvalet

Jag grävde ner mig en i databas över fotbollsmatcher som jag har och undersökte 8621 matcher från åren 2018 till 2020. Av detta kan vi dra slutsatserna:

Vi kan se att hemmasegrar är långt vanligast och inträffar 44 % av tiden, medan bortasegrar är något vanligare än oavgjorda resultat. Dessa resultat bildar en referens, baseline till vidare tester. Tabellen visar att 74 % av fotbollsmatcherna har en vinnare och att det är vanligare att det lag som spelar hemma blir matchens segrare. Detta förklaras från olika perspektiv som vana vid planen, stödet från fansen eller hur lång resan var till bortamatchen. Faktum är att förklara varför hemmasegrar är vanligare är en undersökning i sig och eventuellt något jag får komma tillbaka till vid ett senare tillfälle.

Kommer tidigare vinster förtutspå vinnare?

Av vårt urval av 8621 matcher valde vi varje match där antingen hemmalaget eller bortalaget hade tre på varandra följande vinster i sina tidigare matcher. Det var totalt 1005 sådana matcher. Vad vi fann var intressant: När hemmalaget hade tre vinster i sina tre föregående matcher resulterade det i en seger för hemmalaget 57 % av tiden, vilket är betydligt över vår baseline för hemmasegrar, 44 %
Även när bortalaget har en vinstsvit på tre matcher vinner de mer än baseline: 43 % jämfört med 30 %.

En vinstsvit på 4 matcher då?


I urvalet fanns 498 matcher när antingen hemma- eller bortalaget hade en tidigare vinstsvit på 4 matcher. När hemmalaget har en vinstsvit på fyra matcher stiger sannolikheten för en hemmaseger ännu mer, till 66 %. Detta gäller även för bortalaget: Bortalag med en vinstsvit på 4 matcher vinner nästa match 47 % av tiden.
Jag nöjer mig där så länge och konstaterar att lag med vinstsviter är mer benägna att vinna nästföljande match. Nästa steg blir att bygga en modell av det här och testa mot oddsdata.

Lämna en kommentar