Om det står 0-0 efter 70 minuter hur stor är chansen att hemmalaget gör mål?

Ja, denna och några fler frågor ska jag försöka svara på. Jag gjorde en djupdykning i fotbollsdata som jag hämtat från Kaggle. Det rör sig om händelser (events) i fotbollsmatcher och i vilken tid dessa skedde. Jag börjar här studera måldata, närmare preciserat när, och vilket lag som gör det första målet. Datan är lite mer än 9000 matcher från de största ligorna för åren 2011-2017.

Jag börjar här med två tabeller på de sakerna som jag är mest nyfiken på, nämligen mållösa matcher. Det är ofta jag har suttit och väntat på mål i matcher som sedan väldigt tråkigt blir 0-0-historier, min känsla vara att alla matcher som stod 0-0 efter 70 min slutade 0-0, i alla fall de jag kollat på. Det skulle visa sig att det inte var så. Av alla matcher när det varit mållöst efter 70 minuter slutade 53% 0-0 och i 47% blev det mål, så gott som 50/50 alltså.

Jag la till en extra dimension, oddsen för att hemmalaget skulle vinna matchen och detta gjorde bilden och plottade detta mot tre olika scenarier: Om de var mållöst fram till minut 50, 60 och 70. Det jag var intresserad av var vilket lag som var troligast att göra mål och chanserna för att det skulle bli en helt mållös match. Chansen att hemmalaget skulle göra första målet sjönk linjärt med stigande odds, inte konstigt, ju jämnare lag oddsmässigt desto likare chans för lagen att göra mål. Möter Manchester City Sheffield United, till exempel, skulle Man C få ett odds mellan 1-1,3 och skulle matchen vara mållös fram till 60:e minuten skulle ändå Man C ha 72 % chans att göra mål. Tar vi istället två jämnare lag, t ex Tottenham mot Newcastle skulle Tottenham få odds någonstans i intervallet 2,11-2,3 och hade det då stått 0-0 efter 60:e minuten skulle det vara 35% chans för Tottenham att göra mål medan chanserna för en 0-0 match ökar till 47%.

Om det står 0-0 fram till minut 70 hur ofta gör hemmalaget mål?

Om bortalaget gör mål i första halvlek

Nästa grej jag kollade på var vad som blir utfallen när bortalaget gör ett ganska tidigt förstamål. Det jag är intresserad av är chanserna för hemmalaget att komma ikapp. Tar vi återigen exemplet Manchester City- Sheffield United så är chansen för en Man C vinst ändå 76% om Sheffield skulle ta ledningen med 0-1 inom 20 minuter. Något som skulle sjunka till 55% om Sheffield tog ledningen mellan minut 21-41. Ju högre odds på hemmaseger desto större chans att bortalaget tar hem matchen om det gör första målet.

Lämna en kommentar