Hur var vädret?

Nyttofakta är stolta att presentera vår nya tjänst ”Hur var vädret?” där man kan se det historiska vädret för ett visst datum. Nu kan du äntligen avsluta diskussionerna med dina föräldrar hur vädret var dagen du föddes. Nu får du svart på vitt!

Hur var vädret på min födelsedag?

Jag föddes i Stockholm den 28 januari 1981 och då var det 1,3 grader varmt utan nederbörd. 28 januari var varmare än snittet för de föregående 10 dagarna som var -3,4 grader. Går man tillbaka och tittar på den 28 januari för de föregåaende 10 åren ser man att temperatursnittet var -4,1 grader, min födelsedag var alltså ganska varm ur ett historiskt perspektiv. ”Hur var vädret?” sammanfattar dagen som ”En varm och torr dag för årstiden”. Eftersom mina föräldrar inte kommer ihåg detta kan jag nu lugnt och säkert avsluta eventuell diskussion!

Historiskt väder

Krigsslutet första världskriget.

Ponera att du sitter i paradvåning i Stockholm den 11 november 1918 och väntar på att tjänstefolket ska servera eftermiddagste. Ute på gatorna hörs plötsligt hurrarop för nu är kriget slut, det första det vill säga. Nu undrar ni med stor nyfikenhet vilket väder som rådde då och det kan vi enkelt ta fram. Den 11 november 1918 i Stockholm var kallare än medlet för de 10 tidigare dagarna, 5,7 grader var det och en liten skur 0,8 mm. Nu kommer dock det riktigt intressanta: 1918-11-11 var en exceptionellt varm dag ur ett historiskt perspektiv, den näst varmaste dagen på 10 år för det här datumet. Det var inte bara krigsslutet som var speciellt, Stockholm fick sin näst varmaste 11 november sedan 1908, enbart slagen av 11 november 1916 då det var 6.8 grader.

Krigsslutet andra världskriget.

Ponera att du sitter i din paradvåning igen, den här gången utan tjänstefolk den 8 maj 1945. Ute på gatan hörs åter hurrarop för nu är det andra kriget slut och nu ska det väl ändå bli fred i Europa. Då går ju tankarna osökt till vädret och vilket sådant som gällde just då. Det vi kan säga om 8 maj 1945 är att det var 6,6 grader ute och inget regn. Det låter ju ganska kallt med 6,6 grader men det var dock precis över medel för temperaturen för 8 maj för åren från 1935 räknat som var 6,5 grader. Dagen sammanfattas vädermässigt som ”En medioker dag.” vilket då verkligen inte stämmer i ett allmänt historiskt perspektiv.

Finalen i fotbolls-vm i Sverige 1958

Den här gången sitter du på läktaren på Råsunda och hejar på ”Nacka”, Liedholm och grabbarna. Tyvärr så blev det ju storstryk i den här matchen men det är inte så viktigt. Det viktiga är ju; hur var vädret? Det kan jag tala om: Den 29 juni i Stockholm var det rätt hyfsat fotbollsväder, inte för varmt i alla fall, 16.7 grader bjöds det på och en del skurar faktiskt, det kom 3,1 mm regn. Dagen var medioker temperaturmässigt, den sjätte kallaste dagen på 10 år för det här datumet.

Enligt vissa har vädret på din födelsedag olika vidskepliga betydelser, till exempel om det snöar på din födelsedag så betyder det tur. Om det snöade på din första födelsedag så måste ju det betyda mycket mer tur. Kolla!.

Lämna en kommentar