Historiskt väder igen.

Bara för att det var så roligt och intressant att fortsätter jag mina studier i hur vädret var vid olika speciella tillfällen. Ofta är det väldigt svårt att komma ihåg just vädret, det liksom flyter ihop i minnet, i af gör det så för mig. Hursomhelst kommer man inte ifrån att vädret är väldigt styrande för hur upplevelsen av en viss händelse kommer att bli och det begränsar också vad vi kan göra och var vi kan vara. Jag tror också att det finns en möjlighet att locka fram några fler minnen också om det blir känt vilket väder som rådde.

Hur var vädret nyårsafton år 2000?

År 200 var speciellt på många sätt, det var starten för ett nytt sekel och millennium vilket triggade fantasin hos många. För många var detta startskottet på framtiden och samtidigt en möjlighet att lämna det våldsamma 1900-talet bakom oss. Folk hade vilda planer för vad de skulle göra och det spenderades en hel del pengar på att maxa denna upplevelse. Folk slog på stort och köpte den dyraste champagnen vilken inmundigades till tonerna av Markoolios Millennium 2. En annan intressant aspekt av nyåret -2000 var skräcken för den så kallade millenniebuggen. Vad det handlade om var ett inbyggt fel hos många datorklockor vilket skulle göra att dessa läste år 2000 som år 1900. Sverige spenderade över 40-50 miljarder på att fixa dessa buggar, vilket bör ha hjälpt för när klockan slog om från 1999 till 2000 hände: Ingenting. Bortsett från lite strul här och där.

En kall dag.

Men nu till det absolut viktigaste: Vädret! Valde du att fira nyårsafton i Stockholm så kan jag upplysa om att december 31 1999 verkligen var en speciell dag vädermässigt. Det var den kallaste sista december sedan 1989, burr! Medeltemperaturen var iskalla -8,6 grader tillsammans med pyttelite snö, 0,3 mm.

Om du istället valde att fira nyåret i Göteborg kunde du glädjas åt mildare temperaturer, -1,3 grader. Detta var kallare än snittemperaturen för de föregående 10 dagarna som var 1 grad. Det finns bara data för 31:a december från början 1995 och för dessa fyra år var medeltemperaturen kalla -3,7 grader. Detta beror på att nyårsafton 1995 och 1996 var extremt kalla för Göteborg, -9,5 och -7,7 grader. Knappt märkbar nederbörd, 0,1 mm noterade man också.

Malmö bjöd på ännu mildare temperaturer. Här stannade kvicksilvret på plussidan, 1,8 grader och ingen nederbörd. Intressant att notera är att också Malmö hade superkalla nyårsaftnar 1995 och 1996, -8,5 och -6,5 grader.

Hade du varit i Luleå under millenniefirandet hade det varit smart att ta på långkalsonger för här blev det riktigt kallt på nyårsafton; hela -17,4 grader snittade termometern på. Det här var faktiskt den näst kallaste nyårsaftonen sedan 1989.

Hur var vädret under Europamästerskapet i fotboll 1992?

Detta EM gick ju bra för svenskt vidkommande. Vi hade ett bra lag som ville revanschera sig för fiaskot i VM 1990. Det blev Brolin blev delad skyttekung med 3 mål. Sverige kom till semifinal där man förlorade mot Tyskland med 2-3. Men viktigast: Hur var vädret? Jo det blev en medioker dag på Råsunda ur ett väderperspektiv, 14,6 grader i snitt för 21 juni 1992. Dock blev den blötare än 10-årssnittet för 21 juni (0,8 mm) med 3,1 mm regn under dagen. Bra fotbollsväder dock, lagom, det kan Sverige inte skylla på.

Lämna en kommentar