Hur ofta vinner lag som ligger under i halvtid?

Halvtidsvilan i fotboll är speciell. Det är en chans för lag som haft det motigt att få ett eldigt brandtal av tränaren och därför förhoppningsvis rycka upp sig. Men det händer också att lag kollapsar som kollektiv efter det forcerade avbrottet. Matcher ändrar ofta karaktär efter första halvan och det jagande laget blir ofta det jagade.

Man kanske inte tänker på det men vad resultatet i halvtid är i en fotbollsmatch påverkar slutresultatet väldigt mycket. Man hör ofta hur psykologiskt knäckande det är för ett lag att hamna i underläge efter första halvan av matchen och som vi kommer att visa så är detta påståenden sant. Det är därför av största vikt för lag som ligger under under första 45 minutrarna att kvittera innan halvtidssignalen om det vill ha bra chanser för vinst.

Utgångsläge

Jag kikade på 8520 matcher från 24 ligor under åren 2019 tom 2020. Jag jämförde resultat i halvtid med slutresultatet. Innan jag går vidare måste jag etablera ett basläge. Det vill säga vad är fördelningen av hemmavinster, kryss och bortavinster om jag utgår från matchstart. För att göra det hämtar jag tabellen från min tidigare artikel om kryss

ResultatFördelning
Hemmavinst44 %
Bortavinst30 %
Oavgjort26 %
Tabell 1. Fördelning av resultat för fotbollsmatcher

Som givet av tabell 1 vinner hemmalaget 44 procent av alla matcher medan bortalaget vinner 30 procent och 26 procent slutar i oavgjort, utgått från matchstart.

Hemmalaget leder i halvtid

Nu är det dags att undersöka vad som händer om hemmalaget vinner första halvlek. Min föraning är att detta borde vara en ordentlig motivationshöjare och därför hemmalaget och att det borde vinna oftare än baslägets 44 procent av matcherna. Det visar sig att jag hade rätt och jag belv överraskad över hur ofta som hemmalaget vinner matchen om det också vann första halvlek.

ResultatFördelning
Hemmavinst78 %
Bortavinst6 %
Oavgjort16 %
Tabell 2. Fördelning av resultat om hemmalaget vinner första halvlek.

Som kan utläsas från tabellen stämde mina föraningar. Hemmalaget vinner vid hela 78 procent av matcherna som det lett vid halvtid. De som hoppas på på att bortlaget ska komma igen får tona ner sina förväntningar. Bara vid sex procent av matcherna händer det att ett bortalag vinner matchen efter att ha legat under i pausvilan.

Bortalaget leder i halvtid

Om bortalaget leder i halvtid ökar chanserna för det lag som ligger under men chanserna är ändå kraftigt till bortalagets favör. Enligt min data har bortalaget 68 % chans att vinna hela matchen om det leder halvtid, en chansökning på hela 38 procent jämför med basläget.

ResultatFördelning
Hemmavinst12 %
Bortavinst68 %
Oavgjort20 %
Tabell 3. Fördelning av resultat om bortalaget vinner första halvlek.

Oavgjort i halvtid

Om matchen är oavgjord i halvtid jämnas chansfördelningen ut. Det man kan säga är att chanserna till en oavgjord match ökar betänkligt, 13 % jämfört med basläget.

ResultatFördelning
Hemmavinst35 %
Bortavinst26 %
Oavgjort39 %
Tabell 4. Fördelning av resultat om det är kryss efter första halvlek.

Som jag visat är halvtidsresultatet väldigt viktigt för slutresultatet i en forbollsmatch. Ett lag som leder efter första halvlek ökar sina chanser att vinna matchen kraftigt. Likaså ökar chanserna till en oavgjord match kraftigt vid kryss i pausvilan.

Lämna en kommentar