Guide: Hur kan man bygga en egen flygsimulator?

Om du är intresserad av flygsimuleringar är ett av de roligaste projekten att syssla med hemma att skapa din egen cockpit. Att ha en egen cockpit hemma är lite av en dröm för många och med dagens teknologi och priser är det fullt realistiskt att skaffa en egen sådan. Jag länkar till olika återförsäljare av cockpit-utrustning men det är inga s.k. affiliate-länkar och jag får således inte betalt om ni klickar på länkarna. Jag har försökt hitta den billigaste utrustningen rent objektivt. Ofta har jag satt ett ganska brett prisspann på olika delar. Det beror på att priserna varierar ganska mycket och det blir vanskligt att vara helt exakt. Många av priserna kommer från enskilda Amazon-säljare och dessa priser ändras så gott som timvis.

Nu till saken: Även om det kanske låter som ett komplicerat och dyrt project att skaffa en hemmacockpit behöver det inte vara det.

Hur enkel kan din flight sim-cockpit vara?

Genom att skaffa en joystick och en dator har du redan en grundläggande cockpit färdig. Men om du vill ha en mer realistisk och uppslukande upplevelse räcker inte det.

Det är ganska meningslöst att skaffa en flight sim-cockpit om du inte ska ha åtminstone lite realism och korrekthet, så att det känns som verkligheten, eller hur?

Så med detta i åtanke, låt oss titta närmare på hur du kan börja njuta av en flygsimulering som känns mer som att flyga på riktigt och mindre som ett spel.

Steg Ett: Välj den cockpit-stil du vill ha

Innan du kan börja tänka på vilken typ av utrustning du behöver köpa till din flight sim-cockpit är det viktigt att lägga lite tid på att tänka över vilken typ av cockpit du vill skapa.

Tänker du fokusera på kommersiella flygplan eller stridsflygplan?

Detta är viktigt eftersom det kommer att påverka en del av utrustningen du använder. Till exempel, om du är intresserad av stridsflygsimulering, som exempelvis Combat Flight Simulator eller Microsoft Flight Simulator X: Gold Edition, är det bäst att välja en joystick istället för en vridbar ratt eftersom den fungerar mycket bättre med stridsplan. För andra flygplan är en vridbar ratt perfekt eftersom den är standard i många verkliga flygplan.

Vissa så kallade HOTAS (Hands On Throttle And Stick) efterliknar även de kontroller som finns i vissa flygplan, ofta stridsflygplan, och dessa är därför något som eventuellt tilltalar dig om du vill bygga en stridsflyg-sim-cockpit snarare än att fokusera på kommersiella flighter.

Steg Två: Skaffa din utrustning

Den viktigaste utrustningen du behöver för din flight sim-cockpit inkluderar följande:

DATOR

Se till att du investerar i en speldator som har alla funktioner du behöver för att få ut det mesta av din flygsimulering. Några av de viktigaste funktionerna är en snabb CPU, mycket RAM och ett grafikkort som har mycket minne.

En bra utgångspunkt kan vara att kolla in den flygsim-programvara som du vill köpa och vilka krav som ställs på den dator du behöver.

Om du till exempel spelar X-Plane Flight Simulator behöver du följande specifikationer:

  • 16 till 24 GB RAM
  • i5 Intel Core CPU som är 3,5 GHz eller snabbare
  • DirectX 12-kompatibelt videokort från AMD, NVIDIA, eller Intel som har minst 4GB VRAM

Proffstips: Det är alltid en bra idé att skaffa en lite kraftfullare maskin med mer minne än vad som krävs, till exempel en Intel Core i7-processor och 20 GB RAM.

De bästa datorerna för alla budgetar

JOYSTICK

Nu till joysticken. Detta är ett viktigt redskap som påverkar hur bekvämt du kan flyga, men du måste överväga om du vill ha en vridbar ratt istället.

Vad du väljer beror till stor del på vilka typer av flygplan du vill flyga.

En av fördelarna med en HOTAS (Hands On Throttle And Stick)-joystick är att den kombinerar joysticken med gasfunktionerna, vilket ger dig bättre kontroll under flygningar och en bekvämare upplevelse. En joysticks är i allmänhet också billigare än en vridbar ratt (eng. yoke). Du kan hitta joysticks med grundläggande funktioner som endast kostar mellan 600 och 2000 kr, som till exempel Thrustmaster T.Flight Hotas 4 Flight Stick till PS4 och PC, som kostar runt 700 kr och har alla de solida funktioner du behöver. Men du kan även skaffa dyrare utrustning som kostar många tusenlappar, som till exempel Thrustmaster Hotas Warthog till PC. Styrspaken, kontrollpanelen och gasreglaget är alla kopior av det som finns i US Air Force A 10C-plan.

Oavsett hur mycket du är villig att spendera, se till att joysticken du väljer har alla viktiga funktioner, som knappar som är förskjutna så att du kan hitta dem lättare utan att behöva titta på händerna, en ergonomisk design och anpassningsförmåga.

Du vill kunna programmera knapparna eller ändra ditt gasmotstånd så att du kan flyga som du vill. Extra funktioner, som ett inkluderat handledsstöd, kan också hjälpa dig att göra din spelupplevelse bekvämare.

VRIDBAR RATT (yoke)

Kanske vill du ha en vridbar ratt istället för joystick, som kan kännas mer realistisk och se häftigare ut. I så fall är Honeycomb Alpha Flight Controls Vridbar ratt & Switch Panel ett bra alternativ.

Den kostar runt 2000-3000 kr och designades av flygtekniker och piloter så att lösningen är både exakt och realistiskt. Den har god spänning, vilket innebär att den är snäppet upp från nybörjarnivån.

Ett annat alternativ är CH Products Flight Sim Vridbar ratt USB (200 – 615). Det är en solid flygvridbar ratt som sägs sakna den lyx som du hittar i vissa andra produkter, men som ändå gör ett riktigt bra jobb. Några funktioner som den har inkluderar ergonomisk design och precisionsjusteringshjul, samtidigt som den är väldigt enkelt att installera och därför är bra för nybörjare.

Den är också mycket billigare än andra vridbar ratt-uppsättningar på marknaden, med en prislapp på ca tusenlappen på My Pilot Store.

PEDALER

Det är ganska orealistiskt att ha en flygsimulatorcockpit utan pedaler, speciellt när det gäller aspekter som yaw. Som mest grundläggande syftar yaw på när planet svänger.

När planets roder vänder åt ena sidan kommer planetens näsa att peka i riktning mot rodret. Genom att ha pedaler kan du bättre styra nosen på ett mer realistiskt sätt jämfört med om du är beroende av en joystick för att göra detta.

Ett par bra pedaler att köpa är Thrustmaster Rudder Pedals. Dessa ger en naturlig och exakt rörelse när de används, tack vare deras Sliding Motion Advanced Rail Track-teknik. De kostar mellan 2000 kr och 3000 kr från Amazon-säljare.

Ett annat bra köp är Logitech G PRO Flight Rudder Pedals. När du använder dem kommer de att röra sig i omvänd riktning för att ge dig samma känsla som när du flyger ett riktigt plan. Du kan styra roder- och bromsarna med dessa. De så kallade tåbromsarna avser de bromsar som aktiveras av den övre delen av pedalerna i flygplan. Dessa Logitech-pedaler kostar 1000 – 2000 kr.

GASREGLAGE

När du har din styrspak behöver du ett gasreglage så att du kan reglera accelerationen. Om du har en HOTAS-installation i din flight sim-cockpit är detta redan löst. Om du å andra sidan använder ett separat gasreglage måste du se till att du skaffar ett som passar dina flygbehov.

Här är ett bra val att överväga:

FLYGSTOL

Du vill såklart sitta bekvämt när du spelar flygsimulatorer flera timmar i sträck, men du vill också ha en stol som passar ihop med resten av din cockpitdesign. En enkel skrivbordsstol kan se helt fel ut om du har en cockpit med joysticks, gasreglage och pedaler som verkligen ser ut som om de är en del av ett riktigt flygplan.

Den goda nyheten är att du kan skräddarsy din egen flygstol i form av ett hemmaprojekt. Man kan använda ett gammalt bilsäte eller köp ett från Amazon. Om du inte vill använda ett gammalt bilsäte kan du istället köpa en dedikerad flygstol till din flight sim-cockpit, och bäst av allt är att den inte behöver kosta särskilt mycket.

Next Level Flight Simulator Cockpit Chair

Next Level Flight Simulator Cockpit Chair från My Pilot Store är en professionell stol till utseende som faktiskt används av piloter som ett träningsredskap. Den har en del fantastiska funktioner, som justerbara gas-, vridbar ratt- och joystickpositioner, och den är dessutom kompatibel med alla de stora flygsimulatormärkena, som Thrustmaster, Logitech och CH Products. Denna cockpitstol kostar ca 7-9 tusen kr.

Steg Tre: Hur är det med VR?

När det gäller flygsimuleringar kan det vara värt att överväga ett VR-headset för en mer givande upplevelse.

En av de största fördelarna med VR är att det blir mycket enklare att arrangera din cockpituppsättning. En flight sim-cockpit med dator och flera skärmar är inte alltid lätt att fixa, men med VR via till exempel Bigscreen kan du ha precis hur många skärmar du vill framför dig utan att behöva ha dem fysiskt på skrivbordet.

VR skapar dessutom element under simulering som aldrig kan bli perfekta med skärmar, såsom skala och djup. Med det sagt, om du inte har en kraftfull dator kan en plattskärm som använder TrackIR vara bättre. Detsamma gäller om du vill kunna ta anteckningar under långa flygningar – ett VR-headset är då bara i vägen.

När det gäller att installera VR kontra bildskärmar är det värt att veta att du inte kan använda VR med alla flygsimulatorer. Ett exempel är Microsoft Flight Simulator, även om det har sagts att detta snart kommer att ändras. När VR väl kommer till Microsoft Flight Simulator kommer det dessutom till en början bara att vara kompatibelt med HP, sedan kommer det långsamt att ges utrymme till andra plattformar.

När du installerar din VR-uppsättning, som till exempel Oculus Rift, måste du ladda ner en app, ansluta headsetet och konfigurera programvaran via appen. Du måste också göra tester för att säkerställa att headsetet justeras ordentligt.

Å andra sidan, när du installerar tre bildskärmar till datorn blir problemet att din PC behandlar dem som tre separata skärmar, vilket förhindrar att du kan ha samma bild utsträckt över tre skärmar.

För att rätta till detta har grafikdrivrutiner som AMD och NVIDIA spellägen som du kan använda för att skärmarna ska behandlas som en stor skärm. AMD gör detta med något som kallas Eyefinity, och du behöver en 1-DisplayPort-anslutning eller adapter om din dator inte har en sådan port. NVIDIA kallar sin lösning för Surround.

Det är också viktigt att notera att Eyefinity kräver att alla dina skärmar ansluts till GPU, medan NVIDIA inte har det kravet. Det finns alltså flera viktiga steg som du måste följa för att säkerställa att du uppnår den skärmkonfiguration du vill ha. Detta kan visa sig vara lite mer pilligt än att installera ditt VR-headset.

Sammanfattning

Om du menar allvar med flygsimulering vill du ha din egen flight sim-cockpit i hemmet. Med en sådan känner du dig som en riktig pilot.

Att skapa sin egen cockpit behöver inte vara särskilt svårt. I den här artikeln har vi skisserat fram de viktigaste sakerna du behöver tänka på, så att du kan få ut så mycket som möjligt av din upplevelse. Från vilken dator du behöver, till de bästa typerna av joystick och vridbar ratt för att flygupplevelsen ska kännas extra realistisk.

Lämna en kommentar