Hur var vädret när några kända svenskar föddes (och dog)?

Jag forsätter min viktiga serie om historiskt väder men den här gången byter jag perspektiv och väljer ut några av de absolut kändaste svenskarna och specialstuderar vädret på deras födelsedagar.

Kung Carl XVI Gustaf

Kung Carl XVI Gustaf föddes den 30 april 1946 i Stockholm. Carl Gustaf är den senaste Bernadotte-kungen varav Karl XIV Johan var den förste. Ni vet han som var marskalk i Napoleons armé men som blev mer eller mindre importerad och placerad på tronen i Sverige i spåren av misären som rådde efter kriget mot Ryssland och kuppen när Gustav IV Adolf avsattes under märkliga former. Hursomhelst vår senaste Bernadotte är en stillsam herre som inte gör mångga förnärmade utan håller sig till sina intresseområden som bland annat är bilar och jakt. Men det är ju inte det viktigaste, utan det viktigaste är hur vädret var på hans födelsedag, 30 april 1946 i Stockholm: Då kan vi säga om den dagen att det var en ganska speciell dag. Den var betydligt blötare än de 10 tidigare 30 april, hela 7 mm regn föll den här dagen. Vi kan också säga att den med sina 7 grader celsius var något varmare än normalt, 6.7 grader har snittet för den här dagen varit för de föregående 10 åren. Vår kung föddes en blöt dag helt enkelt

Björn Borg

Björn Borg är en annan väldigt känd svensk som föddes 6 juni 1956 i Katarina församling i Stockholm. Borg är en av de främsta genom tiderna i sin sport tennis. Under perioden 1974-1981 vann Borg 11 singeltitlar i Grand Slam-turneringar. Under sin karriär vann Borg hela 63 singel- och 4 dubbeltitlar, ett helt otroligt resultat. Efter karriären startade Borg ett framgångsrikt klädmärke som bär hans namn. Företaget börsintroducerades 2005 under namnet WBM och blev stor framgångssaga på börsen och ökade i värde med 1000-tals procent. Men, det här är ju i stort sett ointressant ur ett större perspektiv, det som är intressant då är ju hur vädret var på hans födelsdag. Nyttofaktas Hur var vädret-tjänst kan berätta för oss att 6 juni 1956 var en mycket medioker dag vädermässigt. Det bjöds på den jolmiga temperaturen 15.4 grader och ingen nederbörd. Den här 6 juni var den sjätte kallaste sedan 1946. Medioker helt enkelt men bra tennisväder!

Olof Palme


Olof Palme är på plats 5 över Wikipedias lista över historiens viktigaste svenskar. Palme föddes 30 januari 1927 i Stockholm och var Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister. Palme blev statsminister den första gången 14 oktober 1969 och gjorde sig då känd som en stark kritiker till USA:s krig i Vietnam och gjorde starkt intryck på väldigt många människor med sitt ”satans mördare”-tal. Han satt kvar som statsminister till 1976 då han fick kliva av och sitta i opposition ett tag tills dess det blev dags för statsministerposten igen 1982. Under den här perioden ansågs Palme svag i sitt förhållande till Sovjetunionen och han drog på sig många ovänner. Något som möjligtvis bidragit till att blev mördad den 28 februari 1986. Ett mord som fortfarande är olöst.

Vi kikar på både hur vädret var när Olof Palme föddes och hur det var på hans dödsdag. Palmes födelsedag 30 januari 1927 i Stockholm var en exceptionell väderdag. Det var den näst varmaste dagen på 10 år för det här datumet med sina 2 grader. Ingen nederbörd blev det heller. Går vi vidare och tittar på dödsdagen så var den här ruskiga dagen också en exceptionell väderdag, det var den kallaste 28 februari på 10 år med sina -6.3 grader

Lämna en kommentar