Hur många kort blir det i en fotbollsmatch?

För oss som ibland roar oss genom att kika på oddsdata kan marknaden för antal kort i fotbollsmatcher vara av intresse. Det gäller att förutspå summan av kort i en match, där ett gult kort ger 1 poäng och ett rött kort ger två poäng. Det skojiga med den här typen av marknad är att vi rör oss bort från skicklighetsaspekten av sporten och i stället kliver ut i den fula sidan av det den vackra sporten. Fult spel och filmningar är en het potatis i dagens fotboll och de flesta av oss har någon blivit upprörd över en särskilt uppenbar filmning som genererat en klar fördel för det filmande laget. När vi tippar på antalet kort måste vi bli vän med och acceptera den aspekt av det gröna gräsets schack.

Mitt utgångsläge i denna analys är att kort förutspår kort eller uttryckt annorlunda: Min hypotes är att matcher mellan lag som har dragit på sig många kort på sina senaste matcher kommer att resultera i matcher med många kort. Jag granskade 3476 matcher från 17 ligor, spelade mellan 2019 och 2020. Jag fann att medeltalet kort i en fotbollsmatch var 4,3. Vidare i analysen delade jag in kortdatan i intervaller som spände över ett medel på 1 – 3 kort på de senaste 10 matcherna för hemma- och bortalaget sammanlagt till över sju kort för de båda lagen på de senaste 10 matcherna (diagram 1. Engelska sorry).  Noterbart är att i över 88 procent av matcherna var medeltalet för hemma- och bortalaget sammanräknat mellan tre och sex kort på de 10 senaste matcherna.

Diagram 1. Antalet kort i en fotbollsmatch beroende på de båda lagens korthistorik

Nu till det spännande! För varje intervall kollade jag medeltalet kort som matcherna i intervallet genererade och som blir uppenbart om man studerar diagram 2 blir det en fin rät linje och ett prydligt samband mellan hemma- och bortalagets sammanräknade antalet kort på deras senaste 10 matcher och medeltalet kort i följande matcherna. Som exempel, vi försöker spå antalet kort i matchen mellan Norrby och Öster. Norrby hade snittat 3,6 kort och Öster hade snittat 3 kort på de senaste 10 matcherna. Tittar vi i diagram 2 är det förväntade utfallet 5,6 kort för lag som har haft ett sammanlagt snitt på 6 – 7 kort. Detta medeltal kan sedan användas som en del av vår analys i hur kort det faktiskt kommer att bli en fotbollsmatch.

Diagram 2. en modell för att förutspå antal kort.

Slutsats

Det råder ett starkt samband mellan det sammanlagda antalet kort hemma- och bortalaget, i en given match, fått i de senaste 10 matcherna och det faktiska antalet kort i matchen.

Den matematiska modellen för att förutspå antal kort i en fotbollsmatch är: y = 0,5057x + 2,8148 där y är antalet kort i matchen och x är det sammanlagda antalet kort de båda lagen erhållit på de senaste 10 matcherna.

Lämna en kommentar