Hur påverkas elpriset av att det blåser?

Jag fortsätter nu min analysserie om elpriset. I en tidigare artikel kom jag fram till att elpriset i Sverige inte är beroende av temperaturen. Nu har därför turen kommit till en annan spännande parameter, nämligen vindstyrkan. 

Vi har alla ett förhållande till vinden, somliga hatar den för att den kommer med motvind när vi försöker slå vårt rekord i landsvägscykling, andra älskar den för att den gör det möjligt att ta en tur med segelbåten eller gör så att barnen äntligen kan få testa den där draken. På stark framväxt står vindkraften som verkligen älskar vind. 

Jag tog medelvindhastigheten från ett urval av väderstationer runt om i Sverige från Smhi. Urvalet är någotsånär representativt för hur mycket vindkraften producerar i olika geografiska regioner enligt energimyndighetens karta. 

Analys

Min utgångspunkt för denna analys var grundad i enkelhet och gick ut att när det blåser mycket borde elpriset gå ner just därför att vindkraftverken producerar mer då, med andra ord ska vindstyrkanoch elpriset vara negativt korrelerade.

Väderstation Medelvindhastighet (M/S) 
Kerstinbo 3,2 
Kilsbergen-Suttarboda 3,9 
Måseskär 8,9 
Helsingborg 4,4 
Gladhammar 3,5 
Örskär 8,7 
Kuggören 6,3 
Klövsjöhöjden 5,9 
Gubbhögen 3,0 
Gielas 3,1 
Rödkallen 7,2 
Pajala 3,3 
Tabell 1. Vindstyrka i genomsnitt för mina valda väderstationer.

För elpriset tog ett snitt (öre/KWH) för varje månad för elområde 1-4 för perioden april 2013 till augusti 2022. Anledningen till detta är att mina väderstationer är jämt utspridda geografiskt i dessa elområden. Medelpriset för hela perioden blev 81 öre/KWH. Jag plottade dessa priser tillsammans med medelvindstyrkor i diagram 1. Vindstyrkan oscillerar på ett väldigt förutsägbart sätt mellan ungefär fem till sex meter per sekund. Intressant var att augusti 2022 var en anomali med bara tre meter per sekund i medelvindstyrka samtidigt som elpriset drog iväg fullständigt till över 200 öre/KWH. För denna månad stämmer således min hypotes att låg vindstyrka ger högt elpris. 

Diagram 1. Vindstyrka och elpris
Månad Elpris (öre/KWH) Medelvindstyrka utvalda väderstationer  (M/S) 
dec 2013 78,9 6,7 
Jan 2020 84,6 6,7 
feb 2015 71,8 6,5 
dec 2015 66,9 6,5 
Jan 2022 121,4 6,4 
Feb 2020 80,3 6,3 
dec 2016 71,5 6,1 
mar 2020 77,3 6,1 
nov 2016 70,2 6,1 
mar 2019 90,7 6,0 
Tabell 2.Medelvindstyrka per månad

Slutsats

I tabell 2 plockade jag fram de 10 blåsigaste månaderna. Det blåser mest på vintern blir slutsatsen, december och januari står ut när det gäller vindstyrka. I nästa steg jämförde jag medelpriset för dessa 10 blåsigaste månaderna som blev 81 öre/KWH, lika mycket som medelpriset för hela perioden, hade vindstyrkan haft en påverkan på priset borde då dessa månader haft en negativ inverkan på elpriset och vi skulle därför ha sett ett lägre elpris än genomsnittet. Efter det gjorde jag också en korrelationsanalys mellan elpris och vindstyrka som visade på ett obefintligt samband. 

Nu är det ju så att de blåsigaste månaderna också är de kallaste och kyliga månader borde driva upp elpriset på grund av att efterfrågan på el ökar då behovet av uppvärmning ökar. Jag undersökte ju det i min tidigare artikel och kom fram till att temperaturen inte har någon påverkan på elpriset. Nu kan det ju vara så att dessa två faktorer, kyla och vindstyrka tar ut varandra och således jämnar ut elpriset. Att isolera dessa faktorer får göras i en senare artikel. Under tiden får vi dock nöja oss med att konstatera:

  • Det går inte att påvisa att vindstyrkan påverkar elpriset. 

1 svar på ”Hur påverkas elpriset av att det blåser?”

  1. Har du läst det här?
    https://energiforsk.se/nyhetsarkiv/pressmeddelande-sa-mycket-paverkas-elpriset-av-temperatur-och-vind/

    Det är en ofattbart korkad slutsats. Det jag såg först var att de jämfört vind och temperatur rakt av. Utan att ta hänsyn till att skalorna är olika. De skiljer sig åt med åtminstone en faktor 4.
    Sen läste jag rapporten och såg att de tagit väderdata i städer, t.ex. Kallax Flygplats där det blåser avsevärt mycket mindre än på fjället, hundra meter över marken. I en beräkning har de räknat med att skalorna är olika och kom fram till att priset ändras ungefär lika mycket när vinden ändras som när temperaturen ändras. Det verkar vara i linje med dina resultat. Ändå väljer de att presentera resultat som är direkt felaktiga. De försöker luras. Riktigt uselt. Jag blev upprörd.

    Svara

Lämna en kommentar